13 October 2021 Current Affairs

October 13, 2021

13 October 2021 Current Affairs🔺

  1. Who has been awarded the Aryabhatta Award 2021 recently?
    ️Ans. Satheesh Reddy ✔️
  2. At what age has Martin J Sherwin, a renowned scholar who researched nuclear weapons, passed away?
    ️Ans. 84 years ✔️
  3. Prime Minister Narendra Modi came to India Bilateral talks were held between the Prime Minister of which country, Mate Fredrickson?
    ️Ans. Denmark ✔️
  4. In which state Purushottam Rupala has launched a nationwide river animal husbandry program?
    ️Ans. Uttar Pradesh ✔️
  5. With which country India has decided to collaborate for research in traditional systems of medicine?
    ️Ans. Croatia ✔️
  6. David Card, Joshua d’Angrist and Guddo W. Imbens will be awarded the Nobel Prize 2021 for which field?
    ️Ans. Economics ✔️
  7. Who has started Indian Space Association?
    ️Ans. Narendra Modi ✔️
  8. Which state government has developed the country’s first smartphone based “e-voting” app?
    ️Ans. telangana government ✔️
  9. Aditi Maheshwari, a resident of which state of India, has become the British High Commissioner to India for a day?
    ️Ans. Rajasthan ✔️
  10. In how many meters rapid fire pistol mixed team event of Junior World Championship, Rhythm Sangwan and Vijayveer Siddha have won the gold medal?
    ️Ans. 25 meters ✔️
  1. हाल ही में आर्यभट्ट पुरस्कार 2021 किसे सम्मानित किया गया है ?
    Ans. सतीश रेड्डी ✔️
  2. परमाणु हथियारों पर शोध करने वाले जाने माने विद्वान मार्टिन जे शेरविन का कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है ?
    Ans. 84 वर्ष ✔️
  3. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने भारत आई किस देश की प्रधानमंत्री मेटे फ्रेडरिकसन के बीच द्विपक्षीय वार्ता हुई है ?
    Ans. डेनमार्क ✔️
  4. किस राज्य में पुरुषोत्तम रूपाला ने राष्ट्व्यापी नदी पशुपालन कार्यक्रम का शुभारंभ किया है ?
    Ans. उत्तर प्रदेश ✔️
  5. भारत ने किस देश के साथ पारंपरिक चिकित्सा प्रणालियों में अनुसंधान के लिए मिलकर कार्य करने का फैसला किया है ?
    Ans. क्रोएशिया ✔️

6.डेविड कार्ड, जोशुआ डी एंग्रिस्ट और गुड़डो डब्ल्यू इम्बेन्स को किस क्षेत्र के नोबेल पुरस्कार 2021 से सम्मानित किया जाएगा ?
Ans. अर्थशास्त्र ✔️

  1. किसने भारतीय अंतरिक्ष संघ की शुरुआत की है ?
    Ans. नरेंद्र मोदी ✔️
  2. किस राज्य सरकार ने देश का पहला स्मार्टफोन आधारित “ई-वोटिंग” एप्प विकसित किया है ?
    Ans. तेलगाना सरकार ✔️
  3. भारत के किस राज्य की निवासी अदिति माहेश्वरी एक दिन के लिए भारत की ब्रिटिश उच्चायुक्त बनी हैं ?
    Ans. राजस्थान ✔️
  4. जूनियर विश्व चैम्पियनशिप के कितने मीटर रैपिड फायर पिस्टल मिश्रित टीम स्पर्धा में रिदम सांगवान एवं विजयवीर सिद्ध ने गोल्ड मैडल जीता है ?
    Ans. 25 मीटर ✔️

admin