14 October 2021 Current Affairs

October 14, 2021

14 October 2021 Current Affairs🔺

  1. Which state government has withdrawn the controversial Marriage Amendment Bill 2021?
    ️Ans. Government of Rajasthan ✔️
  2. Jharkhand cadre IAS officer who has been appointed as advisor to Prime Minister Narendra Modi?
    ️Ans. Amit Khare ✔️
  3. Ram Nath Kovind has appointed Justice Rajesh Bindal as the Chief Justice of which High Court?
    ️Ans. Allahabad High Court ✔️
  4. Which day is celebrated across the world on 13 October?
    ️Ans. international natural disaster reduction day ✔️
  5. Who has unanimously recognized the “right to a clean environment”?
    ️Ans. united nations human rights council ✔️
  6. Indian footballer Sunil Chhetri has equaled the great footballer Pele by scoring which international goal?
    ️Ans. 77th ✔️
  7. In which railway zone Indian Railways has started 2 long distance goods trains named “Trishul” and “Garuda” for the first time?
    ️Ans. South Central Railway ✔️
  8. Alexander Schellenberg has been appointed as the new chancellor of which country?
    ️Ans. Austria ✔️
  9. At what age Kannada actor Satyajit passed away in Bangalore?
    ️Ans. 72 years ✔️
  10. The world’s third largest energy consumer country which has been invited by IEM to become a full time member of the agency?
    ️Ans. India ✔️
  1. किस राज्य सरकार ने विवादास्पद विवाह संशोधन बिल 2021 को वापस ले लिया है ?
    Ans. राजस्थान सरकार ✔️
  2. झारखंड कैडर के आइएएस अधिकारी जिसे प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी का सलाहकार नियुक्त किया है ?
    Ans. अमित खरे ✔️
  3. रामनाथ कोविंद ने जस्टिस राजेश बिंदल किस हाई कोर्ट का मुख्य न्यायाधीश नियुक्त किया है ?
    Ans. इलाहाबाद हाई कोर्ट ✔️
  4. 13 अक्टूबर को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
    Ans. अंतरराष्ट्रीय प्राकृतिक आपदा न्यूनीकरण दिवस ✔️
  5. किसने सर्वसम्मति से “स्वच्छ पर्यावरण के अधिकार” को मान्यता दे दी है ?
    Ans. संयुक्त राष्ट्र मानवाधिकार परिषद ✔️
  6. भारतीय फुटबॉलर सुनील छेत्री ने कौनसा अंतरराष्ट्रीय गोल करके महान फुटबॉलर पेले की बराबरी कर ली है ?
    Ans. 77वां ✔️
  7. भारतीय रेलवे ने किस रेलवे जोन में पहली बार “त्रिशूल” और “गरुड़” नाम की 2 लंबी दूरी की मालगाड़ियाँ शुरू की है ?
    Ans. दक्षिण-मध्य रेलवे ✔️

৪. अलेक्जेंडर स्केलेनबर्ग को किस देश का नया चांसलर नियुक्त किया गया है ?
Ans. ऑस्ट्रिया ✔️

  1. कन्नड़ एक्टर सत्यजीत का कितने वर्ष की उम्र में बेंगलुरू में निधन हो गया है ?
    Ans. 72 वर्ष ✔️
  2. विश्व के तीसरे सबसे बड़े ऊर्जा उपभोक्ता देश जिसे IEM ने एजेंसी का पूर्णकालिक सदस्य बनने के लिए आमंत्रित किया है ?
    Ans. भारत ✔️

admin