18 October 2021 Current Affairs

October 18, 2021

Question 1. Recently who has been honored with Aryabhata Award 2021?
️Answer – Satheesh Reddy

Question 2. At what age has Martin J Sherwin, a well-known scholar who researched nuclear weapons, passed away?
️Answer – 84 years

Question 3. Prime Minister Narendra Modi visited India, which country’s Prime Minister Mette Fredrickson held bilateral talks?
️North – Denmark

Question 4. In which state Purushottam Rupala has launched the nationwide river animal husbandry program?
️North – Uttar Pradesh

Question 5. With which country India has decided to work together for research in traditional medicine systems?
️Answer – Croatia

Question 6. David Card, Joshua d’Angrist and Guddo W Imbens will be awarded the Nobel Prize 2021 for which field?
️Answer – Economics

Question 7. Who has started the Indian Space Association?
️Answer – Narendra Modi

Question 8. Which state government has developed the country’s first smartphone based “e-voting” app?
️Answer – Government of Telangana

Question 9. Aditi Maheshwari, a resident of which state of India, has become the British High Commissioner to India for a day?
️North – Rajasthan

Question 10. In how many meters rapid fire pistol mixed team event of Junior World Championship, Rhythm Sangwan and Vijayveer Sidh have won the gold medal?
️North – 25 meters

प्रश्न 1. हाल ही में आर्यभट्ट पुरस्कार 2021 से किसे सम्मानित किया गया है ?
उत्तर – सतीश रेड्डी

प्रश्न 2. परमाणु हथियारों पर शोध करने वाले जाने-माने विद्वान मार्टिन जे शेरविन का कितने वर्ष की उम्र में निधन हो गया है ?
उत्तर – 84 वर्ष

प्रश्न 3. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने भारत आई किस देश की प्रधानमंत्री मेटे फ्रेडरिकसन के बीच द्विपक्षीय वार्ता हुई है ?
उत्तर – डेनमार्क

प्रश्न 4. किस राज्य में पुरुषोत्तम रूपाला ने राष्ट्रव्यापी नदी पशुपालन कार्यक्रम का शुभारंभ किया है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्न 5. भारत ने किस देश के साथ पारंपरिक चिकित्सा प्रणालियों में अनुसंधान के लिए मिलकर कार्य करने का फैसला किया है ?
उत्तर – क्रोएशिया

प्रश्न 6. डेविड कार्ड, जोशुआ डी एंग्रिस्ट और गुड़डो डब्ल्यू इम्बेन्स को किस क्षेत्र के नोबेल पुरस्कार 2021 से सम्मानित किया जाएगा ?
उत्तर – अर्थशास्त्र

प्रश्न 7. किसने भारतीय अंतरिक्ष संघ की शुरुआत की है ?
उत्तर – नरेंद्र मोदी

प्रश्न 8. किस राज्य सरकार ने देश का पहला स्मार्टफोन आधारित “ई-वोटिंग” एप्प विकसित किया है ?
उत्तर – तेलंगाना सरकार

प्रश्न 9. भारत के किस राज्य की निवासी अदिति माहेश्वरी एक दिन के लिए भारत की ब्रिटिश उच्चायुक्त बनी है ?
उत्तर – राजस्थान

प्रश्न 10. जूनियर विश्व चैम्पियनशिप के कितने मीटर रैपिड फायर पिस्टल मिश्रित टीम स्पर्धा में रिदम सांगवान एवं विजयवीर सिद्ध ने गोल्ड मैडल जीता है ?
उत्तर – 25 मीटर


admin