Daily Current Affairs : 03-10-2021 in English & Hindi

October 4, 2021
  1. The central government has recently declared three districts of which state as “disturbed”?
    Ans : Arunachal Pradesh
  2. Who has published the “UNCTAD Digital Economy Report 2021” recently?
    Ans : United Nations Conference on Trade and Development.
  3. Which IIT institute has developed the first option of cornea transplant?
    Ans : IIT Hyderabad
  4. Which Vice Admiral has taken over as the Chief Hydrographer of the Government of India?
    Ans : Adhir Arora
  5. Recently who has released its “State Nutrition Profile” report?
    Ans : NITI Aayog
  6. Which ministry has recently launched “SACRED Portal”?
    Ans : Ministry of Social Justice and Empowerment.
  7. Recently who has inaugurated India’s pavilion at Dubai Expo 2020?
    Ans : Piyush Goyal
  8. Navy of India and which country has recently participated in the biennial maritime series named “AUSINDEX”?
    Ans : Australia
  9. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 22,842 Cases (244 Deaths)
  10. Today (October 03) is being celebrated as which day across the world?
    Ans : World Restraint Day and World Nature Day.

डेली करेंट अफेयर्स : 03 अक्टूबर 2021

  1. केंद्र सरकार ने हाल ही में किस राज्य के तीन जिलों को “अशांत” घोषित किया है?
    उत्तर : अरुणाचल प्रदेश
  2. हाल ही में किसने “UNCTAD Digital Economy Report 2021” प्रकाशित की है?
    उत्तर : व्यापार और विकास पर संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन।
  3. किस आईआईटी संस्थान ने कार्निया प्रत्यारोपण का पहला विकल्प विकसित किया है?
    उत्तर : आईआईटी हैदराबाद
  4. किस वाइस एडमिरल ने भारत सरकार के मुख्य हाइड्रोग्राफर के रूप में कार्यभार संभाला है?
    उत्तर : अधीर अरोड़ा
  5. हाल ही में किसने अपनी “राज्य पोषण प्रोफ़ाइल” रिपोर्ट जारी की है?
    उत्तर : नीति आयोग
  6. हाल ही में किस मंत्रालय ने “SACRED पोर्टल” को चालू किया है?
    उत्तर : सामाजिक न्याय और अधिकारिता मंत्रालय।
  7. हाल ही में किसने दुबई एक्सपो 2020 में भारत के पवेलियन का उद्घाटन किया है?
    उत्तर : पीयूष गोयल
  8. भारत और किस देश के नौसेना ने हाल ही में “AUSINDEX” नामक द्विवार्षिक समुद्री श्रृंखला में भाग लिया है?
    उत्तर : ऑस्ट्रेलिया
  9. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 22,842 केस (244 मौतें)
  10. आज के दिन (03 अक्टूबर) को विश्वभर में किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है?
    उत्तर : विश्व संयम दिवस और विश्व प्रकृति दिवस।

admin