Geography Top One Liner Most IMP Questions

February 8, 2022

Que 281. What is the production of food grains in India as a percentage of the total crop?
Ans – 70 Percent

Que 282. Which is the largest wheat producing state of India?
Ans – Uttar Pradesh

Que 283. Who is the main competitor for the Indian jute industry?
Ans – Bangladesh

Que 284. What is the rank of India in milk production in the world?
Ans – First

Que 285. During the period after which year did the production of food grains, especially wheat, increase significantly?
Ans – 1966

Que 286. Select the high yielding varieties of seed crops developed under Green Revolution in India?
Ans – Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize.

Que 287. What is the other name of Green Revolution in India?
Ans – Seed, Fertilizer & Irrigation Revolution.

Que 288. Which state of India is known as the sugar bowl?
Ans – Uttar Pradesh

Que 289. The most important element of weather affecting agriculture in India is?
Ans – Rain

Que 290. What is related to the White Revolution?
Ans – Milk Production

प्रश्‍न 281. कुल फसल के प्रतिशत के रूप में भारत में खाद्यान्न का उत्पादन कितना है ?
उत्तर – 70 प्रतिशत

प्रश्‍न 282. भारत का सबसे बड़ा गेहूं उत्पादक राज्य कौन-सा है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्‍न 283. भारतीय जूट उद्योग के लिए मुख्य प्रतियोगी कौन है ?
उत्तर – बांग्लादेश

प्रश्‍न 284. दुग्ध उत्पादन में भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है ?
उत्तर – प्रथम

प्रश्‍न 285. किस वर्ष के बाद की अवधि के दौरान खाद्यान्न, विशेष रूप से गेहूं के उत्पादन में काफी वृद्धि हुई ?
उत्तर – 1966

प्रश्‍न 286. भारत में हरित क्रांति के तहत विकसित बीज फसलों की उच्च उपज देने वाली किस्मों का चयन करें ?
उत्तर – चावल, गेहूं, ज्वार, बाजरा और मक्का

प्रश्‍न 287. भारत में हरित क्रांति का दूसरा नाम क्या है ?
उत्तर – बीज, उर्वरक और सिंचाई क्रांति

प्रश्‍न 288. भारत के किस राज्य को चीनी का कटोरा कहा जाता है ?
उत्तर – उत्तर प्रदेश

प्रश्‍न 289. भारत में कृषि को प्रभावित करने वाला मौसम का सबसे महत्वपूर्ण तत्व है ?
उत्तर – वर्षा

प्रश्‍न 290. श्वेत क्रांति से किसका संबंध है ?
उत्तर – दुग्ध उत्पादन से


admin