Geography Top One Liner – Most IMP Questions

January 27, 2022

Que 371. On which date is the winter solstice celebrated in the southern hemisphere?
Ans – 21 June

Que 372. Where on earth are day and night equal?
Ans – On the Equator

Que 373. Ultraviolet radiation hitting the earth is due to the depletion of
Ans – Due to Depletion of Ozone

Que 374. Where do all the important atmospheric processes that change various climate and weather conditions take place?
Ans – Troposphere

Que 375. What is the number of atmospheric layers present on Earth?
Ans – Five (5)

Que 376. What is the layer of the atmosphere that reflects radio waves to the earth?
Ans – Ionosphere

Que 377. What is the heat received by the earth from the sun called?
Ans – Solar Radiation

Que 378. What is the terminal of Trans-Siberian Railway?
Ans – St. Petersburg and Vladivostok

Que 379. What is the rank of Indian railway network in the world?
Ans – Fourth

Que 380. Which is the busiest ocean from the point of view of trade?
Ans – Atlantic Ocean

प्रश्‍न 371. दक्षिणी गोलार्द्ध में शीत संक्रांति किस तिथि को मनाई जाती है ?
उत्तर – 21 जून

प्रश्‍न 372. पृथ्वी पर दिन-रात कहाँ बराबर होते है ?
उत्तर – भूमध्य रेखा पर

प्रश्‍न 373. पृथ्वी से टकराने वाला पराबैंगनी विकिरण किसके अवक्षय के कारण होता है ?
उत्तर – ओज़ोन के ह्रास के कारण

प्रश्‍न 374. विविध जलवायु एवं मौसम दशाओं को बदलने वाली सभी महत्वपूर्ण वायुमंडलीय प्रक्रियाएँ कहाँ घटित होती है ?
उत्तर – क्षोभमंडल

प्रश्‍न 375. पृथ्वी पर मौजूद वायुमंडलीय परतों की संख्या कितनी है ?
उत्तर – पाँच (5)

प्रश्‍न 376. रेडियो तरंग को धरती पर परावर्तित करने वाली वायुमंडल की परत कौन-सी है ?
उत्तर – आयनोस्फीयर

प्रश्‍न 377. पृथ्वी को सूर्य से प्राप्त होने वाली ऊष्मा क्या कहलाती है ?
उत्तर – सौर विकिरण (सूर्यताप)

प्रश्‍न 378. ट्रांस-साइबेरियन रेलवे के टर्मिनल है ?
उत्तर – सेंट पीटर्सबर्ग और व्लादिवोस्तोक

प्रश्‍न 379. विश्व में भारतीय रेल नेटवर्क का स्थान कौन-सा है ?
उत्तर – चौथा

प्रश्‍न 380. व्यापार की दृष्टि से सबसे व्यस्त महासागर कौन-सा है ?
उत्तर – अटलांटिक महासागर


admin