Railway NTPC Memory Based GA Questions

December 7, 2021

Q1) Who is the head of DRDO?
Ans: Satish Reddy

Q2) Who was the Viceroy when was Bengal Divided?
Ans: Lord Curzon

Q3) Which is India’s First National Park?
Ans: Jim Corbett National Park

Q4) Surat is situated on the bank of which river?
Ans: Tapti

Q5) When was the 2nd battle of Panipat fought?
Ans: 1556 (Akbar Defeated Hemu)

Q6) Where was the commonwealth youth game held?
Ans: Belfast (Northern Ireland)

Q7) Environment day theme?
Ans: Time For Nature

Q8) Where is the Gobi Desert?
Ans: Mangolia and China

Q9) Bank Of Baroda is merged with which bank?
Ans: Dena Bank & Vijay Bank merged with BoB.

Q10) Who won the US Open 2020 (Men)?
Ans: Dominic Thiem

Q11) What is the unit of distance?
And – Meter

Q12) Who is current the CJI?
Ans: Sharad Arvind Bobde

Q13) What is the density of earth?
Ans: 5.51 gm/cm^3

Q14) What is the density of moon?
Ans: 3.34 gm/cm^3

Q15) Where is Saddle Peak or Saddle Hill located?
Ans: Andaman & Nicobar Islands

Q16) Diseases caused by the Virus?

Q17) Measurement of substance?

18) What is the brain of the computer
Ans: CPU

Q19) Swaraj Mera Janamsidh Adhikar Ha is said by?
Ans: Bal Gangadhar Tilak

Q20) When was Chandrayan 2 was launched?
Ans: 22 July, 2019

Q21) Election Commission operates under which article?
Ans: Article 324-329 & Part 15 of the constitution

Q22) What will be the effect on Mass when you travel to the moon?

Ans: No effect. Mass is same at everywhere

Q23) International Mother Earth day is observed on?
Ans: 22 April

Q24) Who is the author of RajTarangini?
Ans: Kalhana

Q25) If your weight on earth is 60kg. What will be your weight on the moon?
Ans: The weight on the moon will become 1/6th of the original weight Le 10 kg

Q26) Where is Mukurthi national park?
Ans: Nilgiri, Tamil Nadu

Q27) Where is women’s day celebrated?
Ans: 8 March

Q28) When is Ozone Day observed? Ans: 16 September

Q29) When was CPCB established?
Ans: 1974

Q30) Light year is an unit of
Ans: Distance

Q31) Gyanpeeth 2019 was awarded to?
Ans: Akkitham Achuthan Namboothiri (Malayalam)

Q32) Rukmini Devi Arundale is associated with which dance form?
Ans: Bharatanatyam

Q34) When was jnanpith award given to Amitav Ghosh?
Ans: Dec 2018

Q35) What is the formula of urea?
Ans: NH2-CO-NH2

Q36) What is the rank of India in the Global Hunger Index?
Ans: 94

Q37) Which state has the longest seashore?
Ans: Gujarat

Q38) Sericulture is?
Ans: Silk cultivation

Q39) Who is the CM of Himachal Pradesh?
Ans: Jay Ram Thakur


admin