Daily Current Affairs | 10-10-2021

October 12, 2021

Q.1. Who has become the first Indian player to take the highest number of 29 wickets in an IPL season?
Ans. Harshal Patel

Q.2. Which has been declared as a customs notified airport by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?
Ans. To Kushinagar Airport

Q.3. In which city the “National Mission on Edible Oil – Oil Palm Business Summit” has been organized for the North-Eastern states of India?
Ans. Guwahati

Q.4. From which state of India, the first consignment of GI tag sweet Mihidana has been exported to Bahrain?
Ans. West Bengal

Q.5. Recently, the central government has given its approval to set up how many PM Mitra Park?
Ans. 7 Park

Q.6. Which country’s writer Abdulrazak Gurnah has been announced to be honored with the Nobel Prize in Literature for the year 2021?
Ans. Tanzania

Q.7. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?
Ans. Nobel Peace Prize

Q.8. How many Indian companies have joined the Unicorn Club this year?
Ans. 28 Companies

Q.9. What is the rank of Mukesh Ambani in the Forbes India Rich List, 2021?
Ans. First

Q.10. Which day is celebrated all over the world on 9th October?
Ans. World Post Day

दैनिक समसामयिकी | 10-10-2021

प्रश्न 1. IPL के सत्र में सबसे ज्यादा 29 विकेट लेने वाले पहले भारतीय खिलाड़ी कौन बन गए है ?
उत्तर – हर्षल पटेल

प्रश्न 2. केंद्रीय अप्रत्यक्ष कर और सीमा शुल्क बोर्ड (CBIC) ने किसे सीमा शुल्क अधिसूचित हवाई अड्डा घोषित किया है ?
उत्तर – कुशीनगर हवाई अड्डा को

प्रश्न 3. भारत के पूर्वोत्तर राज्यों के लिए किस शहर में “National Mission on Edible Oil – Oil Palm Business Summit” का आयोजन किया है ?
उत्तर – गुवाहाटी

प्रश्न 4. भारत के किस राज्य से जीआई टैग प्राप्त मिठाई मिहिदाना की पहली खेप बहरीन को निर्यात की गई है ?
उत्तर – पश्चिम बंगाल

प्रश्न 5. केंद्र सरकार ने हाल ही में कितने पीएम मित्र पार्क स्थापित करने के लिए अपनी मंजूरी दे दी है ?
उत्तर – 7 पार्क

प्रश्न 6. किस देश के लेखक अब्दुलरजाक गुरनाह को वर्ष 2021 के साहित्य के नोबेल पुरस्कार से सम्मानित करने की घोषणा की है ?
उत्तर – तंजानिया

प्रश्न 7. फिलीपीन्स की पत्रकार मारिया रेसा और रुस के दमित्री मुराटोव को वर्ष 2021 का कौन-सा नोबेल पुरस्कार देने की घोषणा की है ?
उत्तर – शांति नोबल पुरस्कार

प्रश्न 8. इस वर्ष भारत की कितने कंपनियां यूनिकॉर्न क्लब में शामिल हुई है ?
उत्तर – 28 कंपनियां

प्रश्न 9. फोर्ब्स इंडिया रिच लिस्ट, 2021 में मुकेश अंबानी कौन-से स्थान पर रहे है ?
उत्तर – पहले

प्रश्न 10. 9 अक्टूबर को विश्वभर में कौन-सा दिवस मनाया जाता है ?
उत्तर – विश्व डाक दिवस

  1. Name the Chief Economic Adviser to the Government of India, who has resigned from his post recently.
    Ans : KV Subramaniam
  2. According to the Bloomberg Billionaires Index, who ranks first in the list of $100 billion?
    Ans : Elon Musk
  3. Recently who has presented gallantry and outstanding service medals to the soldiers of the Indian Coast Guard?
    Ans : Shri Rajnath Singh
  4. Recently who has launched “MyPortApp” for digital monitoring of port operations in Kolkata?
    Ans : Sarbananda Sonowal
  5. Shri Jyotiraditya Scindia and Dr. VK Singh have started Doon Drone Mela 2021 in which state?
    Ans : Uttarakhand
  6. Who has recently released the report “Shifting Gears: Digitization and Services-Led Development”?
    Ans : World Bank
  7. India’s oldest living former diplomat Vallilatha Madathil Madhavan Nair has passed away recently at the age of?
    Ans : 102 Years
  8. India and which country have made a plan to promote clean energy transformation in the power sector?
    Ans : United Kingdom (UK)
  9. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?
    Ans : Peace
  10. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 18,166 Cases (214 Deaths)
  11. Which day is celebrated all over India on this day (October 10)?
    Ans : National Postal Day
  12. Today (October 10) is being celebrated as which day all over the world?
    Ans : World Mental Health Day

admin