Daily Current Affairs | 11-10-2021

October 12, 2021
  1. The 2021 Nobel Prize in Chemistry has been awarded to Benjamin List and David W.C. MacMillan for the development of asymmetric organocatalysis.

रसायन विज्ञान में 2021 का नोबेल पुरस्कार असममित ऑर्गेनोकैटलिसिस के विकास के लिए बेंजामिन लिस्ट और डेविड डब्ल्यू.सी. मैकमिलन को प्रदान किया गया है।

  1. Veteran actor Arvind Trivedi, best known for playing Raavan on the popular 1986 mythological show “Ramayan”, died. He was 82.

भारतीय टेलीविजन के 1986 के सबसे लोकप्रिय पौराणिक धारावाहिक ‘‘रामायण’’ में रावण का किरदार निभाने वाले अनुभवी अभिनेता अरविंद त्रिवेदी का निधन हो गया। वह 82 वर्ष के थे।

  1. Renowned cartoonist C J Yesudasan died due to post COVID-19 complications. He was 83.

प्रख्यात व्यंग्य चित्रकार सी जे येसुदासन का कोविड-19 के बाद की समस्याओं के कारण निधन हो गया। वह 83 वर्ष के थे।

  1. The President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the newly built Teaching Hospital of the Chamarajanagar Institute of Medical Sciences at Chamarajanagar.

राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने चामराजनगर स्थित चमाराजनगर आयुर्विज्ञान संस्थान के नवनिर्मित शिक्षण अस्पताल का उद्घाटन किया।

  1. Ratings agency Moody’s has upgraded India’s rating outlook from negative to stable.

मूल्यांकन एजेंसी मूडी ने भारतीय अर्थव्यवस्था की रेटिंग को नकारात्मक से स्थिर के रूप में प्रोन्नत किया है।

  1. 41 Industrial Parks have been assessed as “Leaders” in the Industrial Park Ratings System Report released by DPIIT.

डीपीआईआईटी द्वारा जारी औद्योगिक पार्क रेटिंग प्रणाली रिपोर्ट में 41 औद्योगिक पार्कों को ‘‘अग्रणी (लीडर्स)’’ के रूप में आंका गया है।

  1. The fifth edition of India – Japan Maritime Bilateral Exercise, JIMEX, between the Indian Navy (IN) and the Japan Maritime Self-Defence Force (JMSDF), held in Arabian Sea from 06 to 08 October 2021.

भारतीय नौसेना और जापान मैरीटाइम सेल्फ डिफेंस फोर्स के बीच भारत-जापान द्विपक्षीय सामुद्रिक अभ्यास, जिमेक्स का पांचवां संस्करण दिनांक 6 से 8 अक्टूबर 2021 तक अरब सागर में आयोजित किया गया।

  1. The Union Health and Family Welfare Minister Mansukh Mandaviya was awarded with a PhD degree from Bhavnagar University in Gujarat.

केंद्रीय स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्री मनसुख मांडविया को गुजरात के भावनगर विश्वविद्यालय से पीएचडी की उपाधि प्रदान की गई है।

  1. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare released UNICEF’s global flagship publication – “The State of the World’s Children 2021; On My Mind: promoting, protecting and caring for children’s mental health”.

केंद्रीय स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्री मनसुख मांडविया ने यूनिसेफ के ग्लोबल फ्लैगशिप पब्लिकेशन – “2021 में दुनिया भर में बच्चों की वर्तमान स्थिति, बच्चों के मानसिक स्वास्थ्य को बढ़ावा देने, संरक्षित करने और देखभाल करने के शीर्षक से एक रिपोर्ट प्रकाशित की है (“द स्टेट ऑफ द वर्ल्ड्स चिल्ड्रन 2021; ऑन माय माइंड: प्रोमोटिंग, प्रोटेक्टिव एंड केयरिंग फॉर चिल्ड्रनस मेंटल हेल्थ”)।

  1. Union Minister of Petroleum and Natural Gas & Housing and Urban Affairs Hardeep Singh Puri distributed free LPG connections to poor women under the PM Ujjawala Yojana at Kakori, Lucknow, Uttar Pradesh.

केंद्रीय पेट्रोलियम एवं प्राकृतिक गैस तथा आवास और शहरी कार्य मंत्री हरदीप सिंह पुरी ने उत्तर प्रदेश के लखनऊ में काकोरी में प्रधानमंत्री उज्ज्वला योजना के तहत गरीब महिलाओं को मुफ्त एलपीजी कनेक्शन वितरित किए।

  1. Ministry of Textiles has approved continuation of Comprehensive Handicrafts Cluster Development Scheme ( CHCDS) with a total outlay of Rs 160 crore.

वस्त्र मंत्रालय ने 160 करोड़ रुपये के कुल परिव्यय के साथ व्यापक हस्तशिल्प क्लस्टर विकास योजना (सीएचसीडीएस) को जारी रखने की मंजूरी दी है।

Q.1. On which day World Post Day is celebrated every year?
Ans. October 9

Q.2. Which organization has launched the Fintech Hackathon, ‘I-Sprint’21?
Ans. IFSCA

Q.3. Which state has launched a special COVID-19 vaccination campaign named Mission Kavach Kundal?
Ans. Maharashtra

Q.4. World Migratory Bird Day falls on which day in the month of October?
Ans. Second Saturday of October

Q.5. In which sporting event Anshu Malik has won silver medal for India recently?
Ans. Wrestling

Q.6. Which edition of India – UK joint company level military training exercise Ajay Warrior has started in Chaubatia, Uttarakhand?
Ans. 6th

Q.7. Which country has become the first country to join the High Ambition for Nature and People Alliance in the BRICS bloc of major emerging economies?
Ans. India

Q.8. WHO has recommended widespread use of the RTS,S/AS01 (RTS,S) vaccine among children in sub-Saharan Africa. RTS S is a vaccine that works against?
Ans. Malaria

Q.9. Which institute has recently launched 2021 State of the Education Report for India: No Teacher, No Class?
Ans. UNESCO

Q.10. What is the theme of World Post Day in 2021?
Ans. Innovate to Recover

  1. Who has been appointed as the new Director of Production of National Mineral Development Corporation (NDMC)?
    Ans : DK Mohanty
  2. Which scientist of CISR Dr. Shashank Sudriyal has been honored with which award from Germany?
    Ans : Green Talent Outstanding Young Talent Award.
  3. Which Kannada actor has passed away at the age of 72?
    Ans : Satyajit
  4. Which 20-year-old girl from Rajasthan has been appointed as the British High Commissioner to India for a day?
    Ans : Aditi Maheshwari
  5. Pakistan’s famous nuclear scientist has passed away. What was his name?
    Ans : Abdul Qadeer Khan
  6. British Airways has banned the use of which word on flights to avoid gender discrimination?
    Ans : Ladies and Gentlemen
  7. Today (October 11) is being celebrated as which day?
    Ans : International Girl Child Day
  8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?
    Ans : 18,132 Cases (193 Deaths)
  9. Which team has become the first team to reach the final after beating Delhi by 4 wickets in the first qualifier of IPL 2021?
    Ans : Chennai Super Kings
  10. NTPC Renewable Energy Limited (REL), a subsidiary of NTPC, has signed a green loan of Rs 500 crore with which bank for 470 MW solar power projects in Rajasthan and 200 MW in Gujarat?
    Ans : Bank of India
  11. Which Sangh will be launched by Prime Minister Narendra Modi today?
    Ans : Indian Space Association
  1. नेशनल मिनरल डेवलपमेंट कॉर्पोरेशन (NDMC) का नया उत्पादन निदेशक नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : डीके मोहंती
  2. सीआईएसआर के किस वैज्ञानिक डॉ. शशांक सुद्रियाल को जर्मनी के किस अवार्ड से सम्मानित किया गया है?
    उत्तर : ग्रीन टैलेंट आउटस्टैंडिंग यंग टैलेंट अवार्ड
  3. किस कन्नड़ अभिनेता का 72 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है?
    उत्तर : सत्यजीत
  4. राजस्थान की 20 वर्षीय किस बालिका को एक दिन के लिए भारत की ब्रिटिश उच्चायुक्त नियुक्त किया गया है?
    उत्तर : अदिति माहेश्वरी
  5. पाकिस्तान के प्रसिद्ध परमाणु विज्ञानी का निधन हो गया है उनका नाम क्या था?
    उत्तर : अब्दुल कदीर खान
  6. ब्रिटिश एयरवेज ने लिंग भेद से बचने के लिए उड़ानों में किस शब्द का उपयोग करने पर रोक लगा दी है?
    उत्तर : लेडीज एन्ड जेंटलमेन
  7. आज के दिन (11 अक्टूबर) को किस दिन के रूप में मनाया जा रहा है?
    उत्तर : अंतर्राष्ट्रीय बालिका दिवस
  8. देश में पिछले 24 घंटे में कोरोना के कितने नए मामले सामने आये है?
    उत्तर : 18,132 केस (193 मौतें)
  9. आईपीएल 2021 के पहले क्वालीफायर में दिल्ली को 4 विकेट से हराकर कौन-सी टीम फाइनल में पहुँचने वाली पहली टीम बन गयी है?
    उत्तर : चेन्नई सुपर किंग्स
  10. एनटीपीसी की सहायक कंपनी एनटीपीसी रिन्यूएबल एनर्जी लिमिटेड (आरईएल) ने राजस्थान में 470 मेगावाट और गुजरात में 200 मेगावाट की सौर ऊर्जा परियोजना के लिए किस बैंक के साथ 500 करोड़ रूपए के हरित ऋण पर हस्ताक्षर किये है?
    उत्तर : बैंक ऑफ इंडिया
  11. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी आज किस संघ की शुरुआत करेंगे?
    उत्तर : भारतीय अंतरिक्ष संघ

admin